Sep 22, 2015

Nieuw boek 'Tussen oevers van fluitenkruid'

Ik ben stil geweest hier op mijn blog, maar niet zonder reden: ik werkte afgelopen maand aan een nieuw boek.'Tussen oevers van fluitenkruid'

Samen met Vlaams auteur Geert De Kockere, waar ik ook mijn eerste boek 'Stil verwateren' mee maakte.

I've been quiet here lately, I had a good reason. I was working on a new book: 'Tussen oevers van fluitenkruid': 1001 haiku's (in Dutch) and 71 illustrations made by me. In this post you can see some of them. I continue this post in Dutch, but the illustrations are international ;-)

De herfst jongleert weer
met bladeren. Zijn handen
zijn groot en van wind.Het is een roman van het leven zoals het is in 1000 haiku's en 71 prenten. Dit keer geen papieren boek, maar een mooi vormgegeven e-book, wat je overal mee naar toe kunt nemen....

Ook al bloeien er
veel roze bloesems, verdriet
blijft toch nog bestaan.Dit is de cover van het nieuwe boek:Het was een waar feest om aan te werken! Geert en ik inspireerden elkaar. Vaak maakte ik een tekening naar aanleiding van een bepaalde haiku. Dan maakte hij daar nóg een haiku bij, want bij elke prent horen er twee.

Maar Geert schreef ook haiku's bij losse tekeningen die ik stuurde, vaak geïnspireerd op de seizoenen. Een zeer plezante samenwerking dus ;-)
Wintermutsen van
kleurige wol versieren
nu de witte tuin.


Naast de haiku's haalde ik ook inspiratie uit mijn eigen archief. Toen ik bijvoorbeeld onderstaande haiku las, moest ik meteen denken aan een foto, die ik maakte tijdens de grote Matisse tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam deze zomer.Die zet ik dan weer om in een illustratie.
Een modern kunstwerk:
het is de kunst om er zelf
iets van te maken.Ik heb in dit boek vooral gezocht naar 'de kunst van het weglaten' Dat vind ik mooi bij de haiku passen. Precies de essentie van iets pakken  Vandaar dat de prenten vrij sober zijn.
Een soort beeld-haiku's:


Een groot voordeel van dit e-book is de prijs. In tegenstelling tot het dikke papieren haiku boek, kost dit boek maar tien euro, terwijl je toch dezelfde hoeveelheid aan haiku's en prenten hebt. Het is ook meer dynamisch om te lezen, want je kunt alles uitvergroten met een eenvoudige klik- of knijp-beweging. Ik hoop dat je er net zo enthousiast over raakt als ik ;-)

Meer informatie en hoe je het boek kunt bestellen vind je bij Uitgeverij Pigmalion
Veel leesplezier!Een wit hemdje aan
de wasdraad. De zomer gaf
zich zopas over.

2 comments:

Chantal Van Kerckhove said...

Olala ..; dat ziet er inderdaad een schitterende kruisbestuiving uit. Zeker weten dat ikzelf of degene aan wie ik het cadeau zal doen er heel veel plezier zal aan beleven. Ik ben alvast grote fan van jouw illustraties ;-). Veel succes gewenst!

Jan said...

leuk weer dit inzicht in jou werkproces, een fijne blogpost:)